Kuchnia
hiszpańska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas), a przy tym nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od wybrzeża nie tracą nic na smaku i świeżości. Niestety nie należą do tanich, może z wyjątkiem najpopularniejszych gatunków ryb, np. dorsza, wątłusza oraz kałamarnic. Potrawy mięsne przyrządzane są głównie na ruszcie, podawane są z kilkoma smażonymi ziemniakami i paroma listkami sałaty lub solone albo suszone i podawane jako przystawka oraz na kanapkach. W kuchni hiszpańskiej również popularne są potrawy z dzikiego ptactwa.
Napoje
najpopularniejszym napojem w Hiszpanii jest wino, które stanowi nieodłączny dodatek do posiłków. Tradycyjnym winem andaluzyjskim jest de Jerez, podaje się je zmrożone. W takiej formie pasuje doskonale do tapas i jak wszystko w Hiszpanii ma bardzo dużo odmian. Dzieli się przede wszystkim na fino, czyli Jerez seco (wytrawne) i oloroso, czyli Jerez dulce (słodkie).
W restauracji
napiwek jest już wliczony w cenę rachunku.