Kuchnia
kuchnia zanzibarska specjalizuje się w przygotowywaniu owoców morza i ryb, które można zamówić je wszędzie i są zawsze świeże. Zanzibar zwany wyspą przypraw obfituje w ich niezliczoną ilość, które są częstym dodatkiem do potraw.
Napoje
najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia, jest zakupienie na miejscowym straganie madafu (sok z kokosów), który dodatkowo leczy zmęczenie i pomaga w trawieniu. Równie smaczny jest sok z trzciny cukrowej z dodatkiem imbiru. Warto również zamawiać soki świeżo wyciskane z owoców.
Pamiątki
w stolicy Zanzibaru warto kupić starocie, obrusy, obrazy, przyprawy oraz etniczną biżuterię.
Fotografowanie
należy uważać, gdyż filmowanie i robienie zdjęć miejscowej ludności może wywołać ich zdecydowany sprzeciw.
Obyczaje
od turystów oczekuje się poszanowania miejscowej kultury (niedopuszczalne są szorty, minispódniczki, przezroczyste sukienki, stroje plażowe poza plażą, opalanie topless na plaży).