Kuchnia
nowozelandzka kuchnia oparta jest głównie na tradycjach kuchni brytyjskiej i amerykańskiej. Prawie wszędzie można kupić takie dania jak: ryba z frytkami, hot dogi, hamburgery czy grillowane steki. W większych miastach można zamówić potrawy niemal z całego świata. Najbardziej popularnym przysmakiem Nowej Zelandii jest hangi, który składa się głównie z mięsa wołowego lub drobiowego i niewielkiej ilości warzyw (najciekawszy jest sposób przygotowywania tej potrawy, gdyż jedzenie pieczone jest w przysypanych ziemią kopczykach). Jedną z tradycyjnych potraw nowozelandzkich jest paje (rodzaj pierogów nadziewanych mięsem).
Napoje
Nowa Zelandia słynie w świecie z bogatych w smaku i aromatycznych win. Większość z nich wyrabiana jest w rejonach Hawke's Bay oraz Marlborough. Wędrując po tym urokliwym kraju można wstępować do różnych winnic na degustację. Najlepsze wina białe to: Sauvignon Blanc, Chardonnay oraz Riesling. Z win czerwonych na uwagę zasługują: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Merlot.
Pamiątki
świetną pamiątką będą wyroby sztuki maoryskiej (drewniane rzeźby), która jest niepowtarzalna na skalę światową. Muszle małży paua oraz jadeit służą do wytwarzania biżuterii i ozdób o tradycyjnych i nowoczesnych wzorach. Bardzo popularne są również rzeźby z kości, ozdobione symbolicznymi wzorami.
W restauracji
w niektórych miejscach w Nowej Zelandii wręczenie napiwku może być potraktowane jako bardzo niestosowne. Jednak w popularnych turystycznie miejscach, zwyczaj dawania napiwków został przyjęty.
Bezpieczeństwo
nad Nową Zelandią znajduje się dziura ozonowa, dlatego też oddziaływanie promieni słonecznych jest bardziej intensywne niż w Europie (o około 40%). Zaleca się stosowanie odpowiednich środków ochronnych.
Nowa Zelandia znajduje się w strefie sejsmicznej (istnieje zagrożenie trzęsieniami ziemi).
W Nowej Zelandii obowiązuje ruch lewostronny.